(29579-T)

Privacy Notice

Gamuda Berhad, its subsidiaries, associates, jointly controlled entities, affiliates (including but not limited to Gamuda Group of Companies and Gamuda Group of Companies’ associates, jointly controlled entities, affiliates and those mentioned in First Schedule hereto) (collectively, "Group"), respects the privacy of individuals with regard to personal data. This Privacy Notice formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 ("Act"). For the purpose of this Privacy Notice, "Personal Data" shall have the meaning as ascribed to it in the Act, “we” shall refer to any of the companies within the Group and “you” shall refer to yourself and such other persons or companies represented by you of which you are providing the Personal Data.

A. INFORMATION COLLECTED

  1. The Personal Data about you which we or the Group may collect via print and digital channels (including but not limited to Website, Social Media and Mobile Apps) includes:
    1. information collected when you register or update an online profile or when you fill in or update your information with us, which may include personal data such as your photograph, name, and contact details;
    2. the contents of all printed and electronic forms or documents submitted to us via printed collateral or forms, the Group’s Website and any digital and mobile platforms (eg. Email, Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp, Viber and any social media and apps), including identity documents and proof of address;
    3. information input or submitted to online facilities such as search tools and calculators;
    4. personalisation preferences you select as you use the Group’s Website, digital and mobile platforms;
    5. information submitted if you participate in survey or competition whether via online or otherwise;
    6. any messages or comments you submit to us via the Group’s Website or in whatever manner, which may include personal data such as name, email address and telephone number;
    7. information obtained independently by the Group from other lawful sources; and
    8. the contents of all forms and/or documents submitted and/or collected by the Group.

B. PURPOSE OF COLLECTION OF PERSONAL DATA

  1. By providing any of your Personal Data to the Group whether via online or otherwise, you hereby agree that the Group shall collect, retain and use the Personal Data for the following purposes:
    1. providing you with services or benefits under any of the Group's business or policies; and/or
    2. processing your application under any of the Group's programme; and/or
    3. where relevant, marketing of goods and services and sending any updates, new products, special offers, advertising, promotional material and/or commercial material to you (including emails, short message services or other means) and/or to be used in, to provide and/or improve the services of the Group, processing invoices and payments (including card payments) and providing other services to enhance and support the relationship of the Group and you and/or such other persons or companies represented by you; and/or
    4. conducting research on planning, product, goods, services, security and testing; and/or
    5. carrying out matching procedure in accordance with the law; and/or
    6. performing statistical analysis for various objectives in the Group and providing this information within the Group; and/or
    7. purposes connected with the operation, administration, development, record-keeping or enhancement of the Group’s business including for the purpose of which is relevant to support and/or assist in any of the Group’s businesses or the Group’s Website; and/or
    8. purposes connected with the administration, management and/or enforcement of the commercial transaction and for contact and communication with you and/or such other persons or companies as represented by you; and/or
    9. where required by law, where the Group consider that such use or disclosure is necessary to respond to any claims or legal process, or where the Group suspects that fraud or unlawful activity has been, is being or may be engaged in; and/or
    10. where a third party acquires or wishes to acquire, or makes inquiries in relation to acquiring, an interest in any company within the Group; and/or
    11. where a third party requires in order for such third party to perform functions or services as required by the Group; and/or
    12. enabling the Group or where a third party requires in order for such third party to perform functions or obligations as required under the laws, rules, regulations, by laws and/or guidelines (whether or not having the force of law) or as required by any governmental and/or non-governmental authorities, agencies or departments or a third party requires in order to ensure compliance with agreement(s) or document(s); and/or
    13. where a third party requires in order for purposes of preparation and submission of any claims or payments to any party or for any audit/checks by any party for whatever purpose related to the Group’s business; and/or
    14. purposes connected with the enforcement of the Group’s rights pursuant to any letter, agreement and/or document including seeking legal and financial advice, taking any preliminary steps or commencing any legal action; and/or
    15. making such disclosures as may be required for any of the above purposes or by law; and/or
    16. customer loyalty programmes.
  2. We may either contact you for the purpose as set out in (B) above via telephone calls, emails, short message services, social media or by whatsoever form of available communication.

C. USE AND DISCLOSURE

  1. You further agree that the Group may disclose and transfer (whether in Malaysia or abroad) amongst any company within the Group and/or to third parties including but not limited to the Group's agents, consultants, solicitors, auditors, employers, contractors, suppliers, partners, joint venture partners, advertisers, purchasers, network operators, service providers, associated companies, any relevant authorities, embassies, statutory bodies, regulatory bodies, organisations or any relevant financial institutions, any other persons under a duty of confidentiality to the Group or any company within the Group, any of the companies within the Group, (including those established or incorporated from time to time) actual or proposed assignees or transferees or buyers of any of rights/businesses/assets of the companies within the Group, service providers (including those who assist us in providing/developing/maintaining the Group’s Website and digital platforms), for the Group’s operational, administration and development requirements and to organizations who provide archival, auditing, professional advisory, debt collection, insurance, banking, marketing, advertising, mailhouse, delivery, recruitment, call centre, technology, research, utility, loyalty programme and security services to use, disclose, hold, process, retain or transfer such Personal Data for the purposes of (B) above for and on behalf of Group.
  2. The Group uses and discloses aggregated non-personally identifying information collected by us as part of the Group’s process of constantly improving the Group’s Website, our business and/or the Group’s business.

D. IMPACT OF NON PROVISION OF PERSONAL DATA

  1. Please note that in the event that sufficient Personal Data is not supplied, or is not satisfactory to the Group then your application or request to the Group for any of the above purposes as set out in (B) above may not be accepted or acted upon or your request to browse some information on the Group’s Website may be denied or the Group will not be able to provide the full range of benefits and/or services and/or perform its obligations under any potential or existing contract with you.

E. STORAGE AND RETENTION OF THE PERSONAL DATA

  1. Your Personal Data shall be stored either in hard copies in the Group’s offices or stored in servers located in or outside Malaysia and operated by the Group or its service providers in or outside Malaysia.
  2. Any Personal Data supplied by you will be retained by the Group as long as necessary for the fulfillment of the purposes stated in (B) above or is required to satisfy any legal, regulatory and/or accounting requirements or to protect the Group's interests.
  3. The Group does not offer any online facilities for you to delete your Personal Data held by the Group.

 

F. HOW WE HANDLE EMAIL AND “CONTACT US” MESSAGES

  1. The Group may preserve the content of any email or "Contact us" or other electronic message that the Group receives.
  2. Any personal data contained in those messages will only be used or disclosed in ways set out in this Privacy Notice.
  3. The message content may be monitored by the Group’s service providers or employees for purposes including compliance, auditing and maintenance or where email abuse is suspected.

G. COMMUNICATION OR UTILIZATION DATA

  1. Through your use of telecommunications services to access the Group’s Website, your communications data (e.g. Internet protocol address) or utilization data (e.g. information on the beginning, end and extent of each access, and information on the telecommunications services you accessed) are technically generated and could conceivably relate to Personal Data.
  2. To the extent that there is a compelling necessity, the collection, processing and use of your communications or utilization data will occur and will be performed in accordance with the Act.

H. NON-PERSONAL DATA COLLECTED AUTOMATICALLY

  1. When you access the Group’s Website, the Group may automatically (i.e., not by registration) collect non-personal data (e.g. type of Internet browser and operating system used, domain name of the website from which you came, number of visits, average time spent on the site, pages viewed).
  2. The Group may use this data and share it with the rest of the Group to monitor the attractiveness of the Group’s Website and to improve their performance or content.

I. COOKIES

  1. When you view the Group’s Website, the Group may store some data on your computer in the form of a "cookie" to automatically recognize your personal computer next time you visit.
  2. Cookies can help the Group in many ways, for example, by allowing the Group to tailor a website to better match your interests or to store your password to save you having to re-enter it each time.
  3. If you do not wish to receive cookies, please configure your Internet browser to erase all cookies from your computer's hard drive, block all cookies or to receive a warning before a cookie is stored.

J. CONFIDENTIALITY

  1. Personal Data held by the Group will be kept confidential in accordance with this Privacy Notice pursuant to any applicable law that may from time to time be in force.
  2. Any questions, comments, suggestions or information other than Personal Data submitted to us in whatever manner (including those sent or posted in the Group’s Website) will be deemed voluntarily provided to the Group on a non-confidential and non-proprietary basis.
  3. The Group reserves the right to use, reproduce, disclose, transmit, publish, broadcast and/or post elsewhere such information freely as set out in (C) above.

L. SAFETY OF PERSONAL DATA

  1. The Group uses a number of mechanisms to protect the security and integrity of your Personal Data.
  2. For the internet, unfortunately, no data transmission over the internet can be guaranteed as completely secure. So while the Group strives to protect such Personal Data, the Group cannot ensure or warrant the security of any Personal Data transmitted to the Group and you do so at your own risk. Once any Personal Data comes into the Group’s possession, the Group will take reasonable steps to protect that information from misuse and loss and from unauthorised access, modification or disclosure.
  3. A username and password may be essential for you to use some sections of the Group’s Website. For your own protection, the Group’s requires you to keep these confidential and to change your password regularly (if required).

K. TRANSFER OF PERSONAL DATA

  1. Due to the global nature of the Group’s business, the Group may transfer your Personal Data to the other members of the Group (which may be located in other countries) or to any parties located in other countries (including countries that have a different data protection regime than is found in the country where you are based). Any Personal Data transferred shall be used for the purposes as set out in (B) above and disclosed to parties stated in (C) above.

M. LINKS

  1. The Group’s Website may contain links to other sites and pages. By activating a link, such as for example by clicking on the banner of an advertiser, you leave the Group’s Website and the Group does not exercise control over any Personal Data or any other information you give to any other entity after you have left the Group’s Website.

N. RIGHT OF ACCESS TO PERSONAL DATA

  1. Under the Act, you have the right of access to your Personal Data held by the Group on payment of a prescribed fee and you may request that the Group correct any of your Personal Data that is inaccurate, incomplete or out-of-date, subject to any applicable legal restrictions and contractual conditions.
  2. If you have any questions regarding this Privacy Notice or if you wish to request access to your Personal Data or if you wish to correct your Personal Data or if you wish to withdraw your consent to the Group for the processing of your Personal Data for the purposes as set out in (B) above or for the transfer of your Personal Data to the parties stated in (C) above, you may send your request in writing at the following address:

    Gamuda Bhd and/or the Group
    Address : Menara Gamuda
    D-13-1, Block D, PJ Trade Centre
    No. 8, Jalan PJU 8/8A
    Bandar Damansara Perdana
    47820 Petaling Jaya
    Selangor Darul Ehsan
    Person in charge : Group Corporate Communications Department
    Email : pdpa.gcc@gamuda.com.my
    Tel No : 03-74918288         
  3. Please click below privacy notice for:
  4. Please note that notwithstanding the withdrawal of your consent, the Group may still proceed to process your Personal Data in circumstances recognized and permitted by law and as required under the contractual conditions.
  5. The Group reserves the right to charge you a reasonable fee for the processing of any data access request.

O. PERSONAL DATA GIVEN BY YOU

  1. You hereby confirm that you have obtained the consent from the persons or companies represented by you for you to provide their respective Personal Data to us for the purposes as set out in (B) above and disclosed to parties stated in (C) above.

P. CHANGES TO PRIVACY NOTICE

  1. The Group reserves the right to amend this Privacy Notice from time to time without prior notice. The Group advises that you check this Privacy Notice on our Group’s website on a regular basis.

    FIRST SCHEDULE
    NAMES OF THE COMPANIES
  1. Harum Intisari Sdn Bhd
  2. Hicom-Gamuda Development Sdn Bhd
  3. Horizon Hills Development Sdn Bhd
  4. Gamuda Land Vietnam Limited Liability Company
  5. Gamuda-NamLong Development Limited Liability Company
  6. Sai Gon Thuong Tin Tan Thang Investment Real Estate Joint Stock Company
  7. Valencia Development Sdn Bhd
  8. Valencia Township Sdn Bhd
  9. Rebung Property Services Sdn Bhd
  10. Madge Mansions Sdn Bhd
  11. Setara Hati Sdn Bhd
  12. Gamuda Land (HCMC) Sdn Bhd
  13. Idaman Robertson Sdn Bhd
  14. Gamuda Land Sdn Bhd
  15. Reka Strategi Sdn Bhd
  16. Gamuda Paper Industries Sdn Bhd
  17. Jade Homes Sdn Bhd
  18. Megah Landscape Sdn Bhd
  19. Jade Homes Resort Berhad
  20. Jade Homes Property Services Sdn Bhd
  21. Bandar Botanic Resort Berhad
  22. Botanic Property Services Sdn Bhd
  23. GL (MM2H) Sdn Bhd
  24. Temasek Ekslusif Sdn Bhd
  25. Gamuda GM Klang Sdn Bhd
  26. Gamuda GM Sdn Bhd
  27. HGD Property Services Sdn Bhd
  28. Horizon Hills Property Services Sdn Bhd
  29. Danau Permai Resort Berhad
  30. Horizon Hills Resort Berhad
  31. Sistem Penyuraian Trafik KL Barat Sdn Bhd
  32. Mapex Infrastructure Private Limited
  33. Emas Expressway Private Limited
  34. Lingkaran Trans Kota Sdn Bhd
  35. Madang Permai Sdn Bhd
  36. Kesas Sdn Bhd
  37. Gamuda Water Sdn Bhd
  38. Syarikat Mengurus Air Banjir & Terowong Sdn Bhd
  39. Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd
  40. Gamuda Engineering Sdn Bhd
  41. Masterpave Sdn Bhd
  42. Ganaz Bina Sdn Bhd
  43. Gamuda Saudi Arabia L.L.C.
  44. Gamuda-WCT (India) Private Limited
  45. MMC-Gamuda Joint Venture Sdn Bhd
  46. MMC Gamuda KVMRT (PDP) Sdn Bhd
  47. MMC Gamuda KVMRT (T) Sdn Bhd
  48. Gamuda Trading Sdn Bhd
  49. G.B. Kuari Sdn Bhd
  50. Megah Management Services Sdn Bhd
  51. Megah Sewa Sdn Bhd
  52. GPI Trading Sdn Bhd
  53. Dyna Plastics Sdn Bhd
  54. Gamuda Overseas Investment Ltd
  55. Megah Capital Sdn Bhd
  56. Gamuda (Offshore) Private Limited
  57. Gammau Construction Sdn Bhd
  58. Sistem Penyuraian Trafik KL Barat Holdings Sdn Bhd
  59. Gamuda-WCT (Offshore) Private Limited
  60. Suria Holding (O) Pvt Ltd
  61. Projek Smart Holdings Sdn Bhd
  62. Lingkaran Trans Kota Holdings Berhad
  63. Syarikat Pengeluar Air Selangor Holdings Berhad
  64. Kesas Holdings Berhad
  65. GIT Services Sdn Bhd
  66. Kota Kemuning Nursery & Landscaping Sdn Bhd

Notis Privasi

Gamuda Berhad, subsidiari, bersekutu, entiti yang dikawal bersama, gabungan (termasuk tetapi tidak terhad kepada Kumpulan Syarikat Gamuda Syarikat dan Kumpulan Syarikat Gamuda bersekutu, entiti yang dikawal bersama dan gabungannya dan termasuk tetapi tidak terhad kepada mereka yang disebut dalam Jadual Pertama kepada Notis Privasi ini) (secara kolektifnya "Kumpulan"), menghormati privasi individu berkenaan data peribadi. Notis Privasi dirumuskan menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta"). Untuk tujuan Notis Privasi ini, "Data Peribadi" hendaklah mempunyai erti yang dianggap kepadanya dalam Akta, terma “kami” akan merujuk kepada mana-mana syarikat dalam Kumpulan dan “anda” akan merujuk kepada anda dan/atau mana-mana orang lain atau syarikat yang diwakili oleh anda dimana anda memberikan maklumat Data Peribadi.

A. MAKLUMAT YANG DIKUMPULKAN

  1. Data Peribadi mengenai anda yang dikumpul oleh kami atau Kumpulan ini melalui cetak dan saluran digital (termasuk tetapi tidak terhad kepada Laman Web, Media Sosial dan Apps Bergerak) termasuk:-
    1. maklumat yang dikumpul apabila anda mendaftar atau mengemaskini profil dalam talian atau apabila anda mengisi atau mengemaskini apa-apa maklumat dengan kami, yang mungkin termasuk data peribadi seperti gambar, nama dan butir-butir hubungan anda;
    2. maklumat yang dikemukakan kepada kami dalam apa jua borang atau dokumen bercetak dan eletronik atau dokumen melalui cagaran dicetak atau bentuk, Laman Web Kumpulan ini dan mana-mana platform digital dan mudah alih (seperti E-mel, Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp, Viber dan mana-mana media sosial dan aplikasi), termasuk dokumen-dokumen identiti serta bukti alamat anda;
    3. maklumat yang dimasukkan atau diserahkan kepada kemudahan dalam talian seperti alat carian dan kalkulator;
    4. personalisasi utama yang anda pilih semasa anda menggunakan Laman Web Kumpulan ini, platform digital dan mudah alih;
    5. maklumat yang dikemukakan jika anda mengambil bahagian dalam tinjauan atau pertandingan sama ada melalui dalam talian atau selainnya;
    6. apa-apa mesej atau komen yang anda serahkan kepada kami melalui Laman Web Kumpulan ini atau melalui apa jua cara, yang mungkin termasuk data peribadi seperti nama, alamat e-mel dan nombor telefon;
    7. informasi yang didapati secara bebas oleh Kumpulan dari sumber-sumber yang sah; dan
    8. kandungan semua borang-borang dan/atau dokumen-dokumen yang dikemukakan dan/atau dikumpulkan oleh Kumpulan.

B. TUJUAN MENGUMPUL DATA PERIBADI

  1. Dengan memberikan apa-apa Data Peribadi anda kepada Kumpulan, sama ada melalui talian atau sebaliknya, anda dengan ini membenarkan Kumpulan mengumpul, menyimpan dan menggunakan Data Peribadi bagi tujuan-tujuan berikut:
    1. memberikan anda dengan perkhidmatan atau manfaat di bawah mana-mana perniagaan dan/atau polisi Kumpulan; dan/atau
    2. pemprosesan permohonan anda di bawah mana-mana program Kumpulan; dan/atau
    3. jika berkenaan, pemasaran barangan dan perkhidmatan dan menghantar pengemaskinian, produk baru, tawaran khas, mana-mana pengiklanan, bahan promosi dan/atau bahan komersial kepada anda (termasuk emel, khidmat pesanan ringkas atau cara-cara lain) dan/atau digunakan, memberikan dan/atau memperbaiki perkhidmatan syarikat, prosesan invois dan bayaran (termasuk bayaran dengan kad) dan memberi perkhidmatan lain untuk meningkatkan dan menyokong hubungan Kumpulan dengan anda dan/atau dengan orang lain atau syarikat yang diwakili oleh anda; dan/atau
    4. menjalankan penyelidikan mengenai perancangan, produk, barangan, perkhidmatan, keselamatan dan ujian; dan/atau
    5. menjalankan prosedur sepadan menurut undang-undang; dan/atau
    6. melaksanakan statistik analisa untuk pelbagai objektif di dalam Kumpulan dan memberikan maklumat ini kepada Kumpulan; dan/atau
    7. tujuan yang berkaitan dengan operasi, pentadbiran, pembangunan, rekod simpanan atau penambahan perniagaan Kumpulan serta untuk tujuan yang berkenaan untuk menyokong dan/atau membantu mana-mana perniagaan Kumpulan atau Laman Web Kumpulan ini; dan/atau
    8. tujuan yang berkaitan pentadbiran, pengurusan dan/atau penguatkuasaan transaksi komersial dan hubungan dan komunikasi dengan anda dan/atau dengan orang lain atau syarikat yang diwakili oleh anda; dan/atau
    9. setakat mana dikehendaki oleh undang-undang, di mana Kumpulan menganggap bahawa penggunaan atau pendedahan sedemikian adalah perlu untuk bertindak balas terhadap apa-apa tuntutan atau proses undang-undang, atau di mana Kumpulan mengesyaki telah, sedang atau mungkin akan terlibat dalam penipuan atau aktiviti yang menyalahi undang-undang; dan/atau
    10. di mana pihak ketiga memperolehi atau ingin memperolehi, atau membuat pertanyaan berkaitan dengan memperolehi, suatu kepentingan dalam mana-mana syarikat dalam Kumpulan; dan/atau
    11. di mana pihak ketiga memerlukannya untuk pihak ketiga tersebut menjalankan fungsi atau perkhidmatan yang diminta oleh Kumpulan; dan/atau
    12. membolehkan Kumpulan atau di mana pihak ketiga memerlukannya untuk pihak ketiga tersebut menjalankan fungsinya atau obligasinya sepertimana yang diperuntukkan dibawah undang-undang, peraturan, undang-undang kecil dan/atau panduan (sama ada mempunyai kuasa undang-undang atau sebaliknya) atau sepertimana yang diperlukan oleh kerajaan atau badan bukan kerajaan, agensi atau jabatan atau di mana pihak ketiga memerlukannya untuk memastikan pelaksanaan mana-mana terma-terma perjanjian ataupun dokumen; dan/atau
    13. di mana pihak ketiga memerlukannya untuk pihak ketiga tersebut menyediakan dan menyerahkan mana-mana tuntutan atau bayaran kepada mana-mana pihak atau untuk audit/pemeriksaan oleh mana-mana pihak untuk apa-apa tujuan yang berkaitan dengan perniagaan Kumpulan; dan/atau
    14. tujuan yang berkaitan dengan menguatkuasakan hak Kumpulan mengikut mana-mana surat, perjanjian dan/atau dokumen termasuk mendapatkan nasihat undang-undang dan nasihat kewangan, mengambil langkah-langkah awal atau memulakan apa-apa tindakan undang-undang; dan/atau
    15. membuat pendedahan sedemikian sebagaimana yang dikehendaki bagi mana-mana tujuan di atas atau melalui undang-undang; dan/atau
    16. program kesetiaan pelanggan.
  2. Kami boleh sama ada menghubungi anda untuk tujuan seperti yang dinyatakan dalam perkara (B) di atas melalui panggilan telefon, e-mel, khidmat pesanan ringkas, media sosial atau melalui apa jua cara komunikasi yang sedia ada.

C. PENGGUNAAN DAN PENDEDAHAN

  1. Anda selanjutnya bersetuju bahawa Kumpulan boleh mendedahkan dan memindahkan (sama ada di Malaysia atau luar negara) di antara mana-mana syarikat dalam Kumpulan dan/atau kepada pihak ketiga termasuk tetapi tidak terhad kepada ejen, konsultan, peguam, pengaudit, majikan, kontraktor, pembekal, rakan kongsi, ahli gabungan bersama, pengiklan, pembeli, pengendali rangkaian, pembekal perkhidmatan, syarikat-syarikat bersekutu Kumpulan, mana-mana pihak authoriti, kedutaan, badan statutori, badan regulatori, mana-mana organisasi, mana-mana institusi kewangan berkenaan, seseorang yang lain dibawah tugas kerahsiaan terhadap Kumpulan atau mana-mana syarikat di dalam Kumpulan, mana-mana syarikat di dalam Kumpulan (termasuk yang ditubuhkan atau diperbadankan dari masa ke semasa), pemegang serah hak atau penerima pindahan atau pembeli samaada sebenar atau yang dicadangkan bagi apa-apa hak syarikat dalam Kumpulan, pembekal perkhidmatan (termasuk mereka yang membantu kami dalam penyediaan/membangunkan/menyelenggara Laman Web Kumpulan dan platform digital ini), untuk keperluan operasi, pentadbiran pembangunan Kumpulan dan organisasi yang membekalkan perkhidmatan arkib, pengauditan, nasihat profesional, pungutan hutang, insurans, perbankan, pemasaran, pengiklanan, mailhouse, penghantaran, perekrutan, pusat panggilan, teknologi, penyelidikan, utiliti, program kesetiaan dan keselamatan untuk menggunakan, mendedahkan, memegang, memproses, menyimpan atau memindahkan Data Peribadi itu bagi tujuan (B) di atas untuk dan bagi pihak Kumpulan.
  2. Kumpulan menggunakan dan mendedahkan maklumat yang dikenalpasti bukan secara peribadi yang dikumpul oleh kami sebagai sebahagian daripada proses Kumpulan sentiasa memperbaiki Laman Web Kumpulan ini, perniagaan kami dan/atau perniagaan Kumpulan.

D. KESAN KETIADAAN PERUNTUKAN DATA PERIBADI

  1. Sila ambil perhatian bahawa sekiranya Data Peribadi yang mencukupi tidak dibekalkan, atau tidak memuaskan kepada Kumpulan maka permohonan atau permintaan anda kepada Kumpulan bagi apa-apa tujuan di atas seperti yang dinyatakan dalam (B) di atas mungkin tidak boleh diterima atau bertindak keatasnya atau permintaan anda untuk melayari beberapa maklumat dalam Laman Web Kumpulan ini mungkin akan dinafikan atau Kumpulan tidak akan dapat memberikan pelbagai jenis manfaat dan/atau perkhidmatan dan/atau melaksanakan obligasi-obligasinya dibawah apa-apa kontrak yang bakal ditandatangani ataupun yang kontrak yang sedia ada.

E. PENYIMPANAN DAN PENGEKALAN DATA PERIBADI

  1. Data Peribadi anda hendaklah disimpan sama ada dalam salinan cetak di pejabat Kumpulan atau disimpan di dalam server yang terletak di dalam atau di luar Malaysia dan dikendalikan oleh Kumpulan atau pembekal perkhidmatan di dalam atau di luar Malaysia.
  2. Sebarang Data Peribadi yang dibekalkan oleh anda akan disimpan oleh Kumpulan selama yang perlu bagi memenuhi tujuan yang dinyatakan dalam (B) di atas atau diperlukan untuk memenuhi mana-mana keperluan regulatori di sisi undang-undang dan/atau keperluan perakaunan atau untuk melindungi kepentingan Kumpulan.
  3. Kumpulan tidak menawarkan sebarang kemudahan dalam talian bagi anda untuk memadam Data Peribadi yang dipegang oleh Kumpulan.

F. BAGAIMANAKAH KAMI MENGENDALIKAN E-MEL DAN MESEJ "HUBUNGI KAMI"

  1. Kumpulan boleh megekalkan kandungan mana-mana e-mel atau "Hubungi Kami" atau mesej elektronik lain yang diterima oleh Kumpulan.
  2. Sebarang data peribadi yang terkandung di dalam mesej tersebut hanya akan digunakan atau didedahkan dengan cara yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini.
  3. Kandungan mesej boleh dipantau oleh pembekal perkhidmatan atau pekerja-pekerja Kumpulan untuk tujuan termasuk pematuhan, pengauditan dan penyelenggaraan atau di mana penyalahgunaan e-mel disyaki.

G. DATA KOMUNIKASI ATAU PENGGUNAAN

  1. Melalui penggunaan perkhidmatan telekomunikasi anda untuk melayari Laman Web Kumpulan ini, data komunikasi anda (contohnya Alamat protokol internet) atau data penggunaan (contohnya maklumat awal, akhir dan tahap setiap akses, dan maklumat mengenai perkhidmatan telekomunikasi yang anda mengakseskan) dijanakan secara teknikal dan mungkin dipercayai berkaitan dengan Data Peribadi.
  2. Setakat terdapat satu keperluan yang menambat perhatian, pengumpulan, pemprosesan dan penggunaan data komunikasi atau data penggunaan anda akan berlaku dan akan dilakukan selaras dengan Akta.

H. DATA BUKAN PERIBADI DIKUMPUL SECARA AUTOMATIK

  1. Semasa anda melayari Laman Web Kumpulan ini, Kumpulan boleh secara automatik (iaitu, bukan melalui pendaftaran) mengumpul data bukan peribadi (contohnya jenis browser Internet dan sistem operasi yang digunakan, nama domain laman web dari mana anda datang, jumlah kunjungan, purata masa yang dihabiskan di laman web, muka surat yang dilihat).
  2. Kumpulan boleh menggunakan data ini dan berkongsi dengan yang lain di Kumpulan untuk memantau daya tarikan Laman Web Kumpulan ini dan meningkatkan prestasi atau kandungan mereka.

I. COOKIES

  1. Apabila anda melihat Laman Web Kumpulan ini, Kumpulan boleh menyimpan beberapa data pada komputer anda dalam bentuk "cookie" untuk mengiktiraf komputer peribadi anda secara automatik pada masa depan anda melayari.
  2. Cookies boleh membantu kami dalam banyak cara, contohnya, membenarkan kami menyesuaikan laman web untuk sepadan dengan minat anda atau menyimpan kata laluan anda untuk menyelamatkan anda setiap kali dari memasukkan semula.
  3. Jika anda tidak ingin menerima cookies, sila konfigurasi browser Internet anda untuk memadam semua cookies dari hard drive komputer anda, menyekat semua cookie atau untuk menerima amaran sebelum cookie disimpan.

J. KERAHSIAAN

  1. Data Peribadi yang dipegang oleh Kumpulan akan dirahsiakan menurut Notis Privasi ini selaras dengan mana-mana undang-undang terpakai yang berkuatkuasa dari semasa ke semasa.
  2. Sebarang pertanyaan, komen, cadangan atau maklumat selain daripada Data Peribadi yang dihantar atau diberikan kepada kami dengan apa jua carapun (termasuk yang dihantar atau diposkan di Laman Web Kumpulan ini) akan dianggap diberi kepada Kumpulan secara sukarela atas dasar tidak sulit dan tidak dimiliki.
  3. Kumpulan berhak untuk menggunakan, mengeluarkan semula, mendedahkan, menghantar, menerbitkan, menyiarkan dan/atau mengepos tempat lain maklumat tersebut secara bebas seperti yang dinyatakan dalam (C) di atas.

K. KESELAMATAN DATA PERIBADI

  1. Kumpulan menggunakan beberapa mekanisme untuk melindungi keselamatan dan integriti Data Peribadi anda.
  2. Bagi internet, malangnya, tiada penghantaran data melalui internet boleh dijamin sebagai selamat sepenuhnya. Oleh itu sementara Kumpulan berusaha untuk melindungi Data Peribadi itu, Kumpulan tidak dapat memastikan atau menjamin keselamatan sebarang Data Peribadi yang dihantar kepada Kumpulan dan anda berbuat demikian atas risiko anda sendiri. Sebaik sahaja mana-mana Data Peribadi menjadi milikan Kumpulan, Kumpulan akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk melindungi maklumat daripada penyalahgunaan dan kehilangan dan daripada akses, pengubahsuaian atau pendedahan yang tidak dibenarkan.
  3. Nama pengguna dan kata laluan mungkin mustahak untuk anda menggunakan beberapa bahagian Laman Web Kumpulan ini. Untuk perlindungan anda sendiri, Kumpulan memerlukan anda untuk merahsiakan dan menukar kata laluan anda secara kerap (jika perlu).

L. PEMINDAHAN DATA PERIBADI

  1. Disebabkan dasar globasasi perniagaan Kumpulan, Kumpulan mungkin memindahkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak lain dalam Kumpulan (yang mungkin berada di luar negara) atau kepada mana-mana pihak yang berada di luar negara (termasuk negara yang mempunyai regim perlindungan hak data peribadi yang berbeza daripada negara dimana anda berada). Apa-apa Data Peribadi yang dipindahkan akan digunakan bagi tujuan seperti yang dinyatakan dalam (B) di atas dan didedahkan kepada pihak-pihak yang dinyatakan dalam (C) di atas.

M. PENGHUBUNG

  1. Laman Web Kumpulan ini mungkin mengandungi penghubung ke laman dan halaman lain. Dengan mengaktifkan suatu penghubung, seperti contohnya dengan mengklik pada panji pengiklan, anda meninggalkan Laman Web Kumpulan ini dan Kumpulan tidak melaksanakan kawalan ke atas mana-mana Data Peribadi atau apa-apa maklumat lain yang anda berikan kepada mana-mana entiti lain selepas anda meninggalkan Laman Web Kumpulan ini.

N. HAK AKSES KEPADA DATA PERIBADI

  1. Di bawah Akta, anda mempunyai hak akses kepada Data Peribadi anda yang dipegang oleh Kumpulan atas pembayaran fi yang ditetapkan dan memohon pembetulan Data Peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak dikemaskinikan, tertakluk kepada sebarang sekatan di bawah undang-undang serta syarat-syarat kontrak.
  2. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai Notis Privasi ini atau jika anda ingin memohon akses kepada Data Peribadi anda atau jika anda ingin membetulkan Data Peribadi anda atau jika anda ingin menarik balik persetujuan/kebenaran anda kepada Kumpulan bagi pemprosesan Data Peribadi anda bagi tujuan seperti yang dinyatakan dalam (B) di atas atau untuk pemindahan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak yang dinyatakan dalam (C) di atas, anda boleh menghantar permohonan anda secara bertulis ke alamat berikut:

    Gamuda Berhad dan/atau Kumpulan
    Alamat : Menara Gamuda
    D-13-1, Block D, PJ Trade Centre
    No. 8, Jalan PJU 8/8A
    Bandar Damansara Perdana
    47820 Petaling Jaya
    Selangor Darul Ehsan
    Wakil Pengendalian : Jabatan Komunikasi Korporat
    Emel : pdpa.gcc@gamuda.com.my
    Tel No : 03-74918288         
  3. Sila merujuk notis privasi bagi:-
  4. Sila ambil perhatian bahawa walaupun anda menarikbalik kebenaran/persetujuan anda, Kumpulan masih boleh terus memproses Data Peribadi anda di bawah keadaan-keadaan yang diiktiraf dan dibenarkan oleh undang-undang dan seperti yang diperlukan di bawah syarat-syarat kontrak.
  5. Kumpulan berhak untuk mengenakan fi yang munasabah untuk memproseskan mana-mana permohonan.

O. DATA PERIBADI YANG DIBERIKAN OLEH ANDA

  1. Anda mengesahkan bahawa anda telah mendapatkan kebenaran daripada orang dan/atau syarikat yang diwakili oleh anda untuk memberikan Data Peribadi mereka masing-masing kepada kami untuk tujuan seperti yang dinyatakan dalam (B) di atas dan didedahkan kepada pihak yang dinyatakan dalam (C) di atas.

P. PENGUBAHAN KEPADA NOTIS PRIVASI

  1. Kumpulan berhak untuk meminda Notis Privasi ini dari semasa ke semasa tanpa memberi notis terlebih dahulu. Kumpulan menasihatkan supaya anda menyemak Notis Privasi ini di Laman Web Kumpulan kami dengan tetap.

    JADUAL PERTAMA
    NAMA-NAMA SYARIKAT
  1. Harum Intisari Sdn Bhd
  2. Hicom-Gamuda Development Sdn Bhd
  3. Horizon Hills Development Sdn Bhd
  4. Gamuda Land Vietnam Limited Liability Company
  5. Gamuda-NamLong Development Limited Liability Company
  6. Sai Gon Thuong Tin Tan Thang Investment Real Estate Joint Stock Company
  7. Valencia Development Sdn Bhd
  8. Valencia Township Sdn Bhd
  9. Rebung Property Services Sdn Bhd
  10. Madge Mansions Sdn Bhd
  11. Setara Hati Sdn Bhd
  12. Gamuda Land (HCMC) Sdn Bhd
  13. Idaman Robertson Sdn Bhd
  14. Gamuda Land Sdn Bhd
  15. Reka Strategi Sdn Bhd
  16. Gamuda Paper Industries Sdn Bhd
  17. Jade Homes Sdn Bhd
  18. Megah Landscape Sdn Bhd
  19. Jade Homes Resort Berhad
  20. Jade Homes Property Services Sdn Bhd
  21. Bandar Botanic Resort Berhad
  22. Botanic Property Services Sdn Bhd
  23. GL (MM2H) Sdn Bhd
  24. Temasek Ekslusif Sdn Bhd
  25. Gamuda GM Klang Sdn Bhd
  26. Gamuda GM Sdn Bhd
  27. HGD Property Services Sdn Bhd
  28. Horizon Hills Property Services Sdn Bhd
  29. Danau Permai Resort Berhad
  30. Horizon Hills Resort Berhad
  31. Sistem Penyuraian Trafik KL Barat Sdn Bhd
  32. Mapex Infrastructure Private Limited
  33. Emas Expressway Private Limited
  34. Lingkaran Trans Kota Sdn Bhd
  35. Madang Permai Sdn Bhd
  36. Kesas Sdn Bhd
  37. Gamuda Water Sdn Bhd
  38. Syarikat Mengurus Air Banjir & Terowong Sdn Bhd
  39. Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd
  40. Gamuda Engineering Sdn Bhd
  41. Masterpave Sdn Bhd
  42. Ganaz Bina Sdn Bhd
  43. Gamuda Saudi Arabia L.L.C.
  44. Gamuda-WCT (India) Private Limited
  45. MMC-Gamuda Joint Venture Sdn Bhd
  46. MMC Gamuda KVMRT (PDP) Sdn Bhd
  47. MMC Gamuda KVMRT (T) Sdn Bhd
  48. Gamuda Trading Sdn Bhd
  49. G.B. Kuari Sdn Bhd
  50. Megah Management Services Sdn Bhd
  51. Megah Sewa Sdn Bhd
  52. GPI Trading Sdn Bhd
  53. Dyna Plastics Sdn Bhd
  54. Gamuda Overseas Investment Ltd
  55. Megah Capital Sdn Bhd
  56. Gamuda (Offshore) Private Limited
  57. Gammau Construction Sdn Bhd
  58. Sistem Penyuraian Trafik KL Barat Holdings Sdn Bhd
  59. Gamuda-WCT (Offshore) Private Limited
  60. Suria Holding (O) Pvt Ltd
  61. Projek Smart Holdings Sdn Bhd
  62. Lingkaran Trans Kota Holdings Berhad
  63. Syarikat Pengeluar Air Selangor Holdings Berhad
  64. Kesas Holdings Berhad
  65. GIT Services Sdn Bhd
  66. Kota Kemuning Nursery & Landscaping Sdn Bhd